/ Thinkstock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд остави в ареста украинския шофьор на ТИР Станислав Пислар, който на 28 май помете кола в насрещното на магистрала „Тракия” до Пловдив.
 
Инцидентът, при който загинаха двама души, стана на 122-рия километър на аутобана. Тежкотоварният камионът, управляван от Пислар, мина през мантинелата и отнесе в насрещното колата на семейство от Бургаско. Мъжът и жената загинаха на място. Те отивали към София за преглед на бременната жена.

Двама души загинаха при катастрофа с ТИР на магистралата до Пловдив

Според съда, от протоколите за  огледа на местопроизшествието и  разпита на свидетели, може да се направи обосновано предположение, че Станислав Пислар е автор на деянието, за което е обвинен.

Апелативните съдии взеха предвид и предоставената днес от прокуратурата съдебно - химическа и токсикологична експертиза, според която в кръвта и урината на обвиняемия са открити следи от марихуана.

Гледат мярката на шофьора на ТИР-а, убил двама души на магистралата до Пловдив

Магистратите счетоха, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като по професия е международен шофьор и често пътува зад граница. С държавата, в която живее и, където има постоянен адрес – Украйна, България няма сключен договор за правна помощ и при друга мярка за неотклонение няма как обвиняемият да бъде осигурен за воденото наказателно производство срещу него.

Освен това за извършеното от Станислав Пислар престъпление  Наказателният кодекс предвижда тежко наказание, което е лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Карнобат скърби за убитото в катастрофа семейство. Очаквали дете


Определението на пловдивските магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.