Шест месеца, за да кандидатстваме за пари от лихвоточки
Шест месеца, за да кандидатстваме за пари от лихвоточки / netinfo
Шестмесечен ще е срокът след влизането в сила на Закона за гражданите с дългогодишни спестовни влогове, в който собствениците на т.н. лихвени точки ще могат да кандидатстват за тяхното изплащане, съобщи депутатът от БСП Захари Георгиев. Хората ще могат да получават парите си, независимо от броя на жилищните спестовни числа. Важно условие е те да са натрупвани в период от 5 години, и то преди 1 януари 1990 г.

След изтичането на определения законов срок, в едногодишен период общинските комисии и кметовете ще изготвят официалните списъци с одобрените и правоимащите лица. Парите трябва да бъдат изплатени в 5-годишен срок.

С измененията на закона се променят изискванията към кандидатите за компенсация. Те не трябва да притежават друг имот на стойност над 40000 лева. Досега прагът бе 15000 лева.

Собствениците на дългогодишни жилищно-спестовни влогове вече могат приживе да прехвърлят лихвочислата си на роднини по права линия.

Според Георгиев, гражданите, които имат право на компенсация, е добре да се запознаят на време с приетия преди две седмици Закон, тъй като в него има някои кратки срокове.