/ DarikNews
Има изтичане на огромен поток финансови средства от общинските към други лечебни заведения, въпреки че общинското здравеопазване разполага с пълен капацитет да обхване всички дейности в профила”. Това заяви новият шеф на общинската дирекция "Здравеопазване" в Пловдив д-р Калин Калинов пред журналисти днес.

Според него в общинското здравеопазване има дублиране на дейности, а шефовете на болници, ДКЦ-та, диспансери и лаборатории под тепетата дори не се познават лично. "Как тогава да функционират като обща машина?", попита той. Лекарят призна, че клиничните лаборатории в общинските заведения ползват услугите на частни лаборатории за допълнителни дейности.

Затова общината стартира пълен подробен одит на цялото общинско здравеопазване, като този одит ще започне в края на месеца. Той ще включва не само финансов анализ, но и подробна информация състоянието на ДКЦ-та, болници, лаборатории и диспансери. 

Калинов обясни, че досега е правен само финансов анализ на здравните заведения като търговски дружества. Той добави, че след анализа ще е ясно как ще процедира общината.

Също след ревизията ще се изясни дали да бъдат слети или не двете общински болници - МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Св. Пантелеймон". По думите му сливането не можело да стане механично.

Шефът на общинското здравеопазване беше категоричен, че един от основните проблеми в общинските ДКЦ-та е липсата на лекари и застаряващите медици и подчерта, че общината ще търси варианти да привлече млади лекари. Той допълни, че ще се търсят и възможности за осигуряване на средства по различни програми за закупуване на модерна медицинска апаратура.