Шефът на ДКЦ-5: Констатациите на одита са смехотворни
Шефът на ДКЦ-5: Констатациите на одита са смехотворни / Снимка: Даниела Ковачева/

В безпринципност, некомпетентност и нарушаване на закона обвини кмета и заместника му Александър Константинов управителят на ДКЦ-5 д-р Калин Калинов. Повод за обвиненията стана доклада от назначения в средата на юли одит на дейността на лечебното заведение. Според д-р Калинов не е случайно, че констатациите от проверката, посочващи 38 нарушения, се оповестяват именно днес, когато се очаква да стане ясно кой е новият изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги". За поста кандидатства и шефът на ДКЦ-5.

Няма никакво основание да се твърди, че сме допуснали нарушения при определяне стойностите на заплатите на административния и медицински персонал, коментира юристът на ДКЦ-то Константин Стефанов. Цитират се суми, фиксирани по силата на Колективния трудов договор в здравеопазването, който обаче не се прилага за дружеството ДКЦ-5 ЕООД. Обвинявайки ни, че сме допуснали нарушения при определяне на заплатите, личи единствено некомпетентността на проверяващите, смята д-р Калинов. Той нарече „самозвана" организацията, назначена от кмета да извърши проверката в центъра.

Как така Александър Константинов е казал, че е научил какви са резултатите от одита късно в петък, а още на 9-ти септември получих писмо, подписано от него, в което ми се  напомня, че според заповед на кмета Славчо Атанасов, 30-ти ноември е крайният срок, в който да отговоря на дадените препоръки, пита д-р Калинов. Според него зам.-кметът по икономиката и здравната политика е излъгал или тогава, или сега. Не виждам никакво противоречие, за да бъда обвиняван в лъжа, коментира Константинов. Под напора на журналистически питания късно в петък поисках разрешение от Славчо Атанасов да се запозная с доклада, а преди това не бях чел резултатите. Само изпратих писмо с напомняне да се изпълни заповедта на кмета, уточни той.

Юристът на здравното заведение Константин Стефанов твърди, че оповестяването на информация за доклада преди изтичане на крайния срок за ответен отговор от страна на управителя на ДКЦ-5 е нарушение на Търговския закон. На това обвинение Константинов отговори, че няма такова нещо. Срокът за възражения от страна на д-р Калинов беше изтекъл, а в периода за изпълнение на препоръките имаме право да оповестим резултатите от одита, заяви зам.-кметът.

Поведението на Константинов е арогантно и цели манипулиране на общественото мнение и дискредитирането ми, категоричен е д-р Калинов. Някой се страхува от сядането ми на стола на изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Георги", допуска управителят на ДКЦ-5.

Д-р Калин Калинов, който е кандидат член на ГЕРБ, заяви, че ще бъде готов с отговорите на препоръките за констатираните 38 нарушения, още на 16 октомври, а не както изисква кметът - на 30-ти ноември.

Подозренията на д-р Калинов, че умишлено обявяваме доклада в деня, в който ще стане ясно кой е новият шеф на УМБАЛ „Св. Георги", са напълно неоснователни, каза още Константинов. Той обяви, че ще почерпи, ако д-р Калинов оглави Университетската болница.