Шеф на спецслужба става директор на пловдивското ФБР
Шеф на спецслужба става директор на пловдивското ФБР / netinfo
Комисар Ангел Стоев е най-вероятният директор на териториалната дирекция на ДАНС в Пловдив. Информацията потвърдиха пред Дарик радио трима независими източници. Заповедта за назначаването му се очаква да бъде подписана от председателя на новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност” Петко Сертов най-късно до средата на март, а до края на същия месец трябва да бъдат назначени всички агенти в пловдивската дирекция. Очаква се целият наличен състав на Pегионалнo управление "Сигурност" да премине към териториалната агенция, както и служители от военното контраразузнаване и агенцията за финансово разузнаване. Заместник - директор на пловдивското ФБР ще бъде досегашният началник на регионална служба „Сигурност – ВП и ВКР” Щерю Царев.

Директорът и заместник-директорът няма да имат ограничен петгодишен мандат, както председателят и заместник-председателят на агенцията.

Съгласно приетия закон за ДАНС, агенцията ще има четири главни дирекции: „Вътрешна сигурност”, „Контраразузнаване”, „Икономическа и финансова сигурност”, „Технически операции”.

В закона и правилника към него не е описано как точно ще бъдат структурирани териториалните дирекции. Най-вероятно главните агенти ще оглавяват сектори, а специалните агенти различните отдели, които ще отговарят на направленията на главните дирекции в централното управление на агенцията.

При оперативна необходимост агенти на прикритите могат да бъдат внедрени в държавни органи, в различни организации и фирми. Те ще могат да разследват, както бизнесмени, със съмнителна репутация, така и политици и магистрати.

Агентите от териториалната дирекция на ДАНС имат право да използват специални разузнавателни средства. Разрешението за използването им ще се издава от председателя на Окръжния съд по законоустановения ред.