Шансът общината да си върне „Ритон” нараства
Шансът общината да си върне „Ритон” нараства / netinfo
Апелативният съд в Пловдив е отхвърлил днес обжалването на запора върху 50000 акции на фирма „Ритон” от страна на реститута Павлин Върбанов, който придоби общинската фирма с активи за над 5 млн. лева срещу неизплатен дълг за 50000 лева. Едновременно с това остава в сила и възбраната върху разпореждането с недвижимите имоти, сред които са ресторантите „Бялата воденица”, „Веселото село” и складовата база на ул. „Арчарица”. Чрез смесено дружество, в което държи 40% от акциите, „Ритон” притежава и ресторант „Ловен парк” кафе-сладкарницата „Римски стадион” и магазини в центъра.

Днешното решение на съда може да се обжалва пред върховните магистрати, но увеличава шансовете на общината да си върне контрола върху фирмата, която загуби в средата на август, коментира председателят на Общинския съвет Илко Илиев. Той добави, че са предприети действия и на „друг фронт”, от които съвсем скоро се очакват резултати.В мотивите към днешното определение на Апелативния съд пък е записано, че предявените от администрацията искове са „основателни и добре мотивирани”.

Делата продължават, но на общината вече й е гарантирано, че ще бъдат запазени имуществото и акциите на фирмата, коментираха адвокатите Евелина Божикова и Соня Ташева, които представляват интересите на общината. Междувременно реститутите на два пъти вдигнаха капитала на „Ритон” и преместиха седалището на фирмата във Варна

Всяко следващо увеличение на капитала ще бъде вписване на несъществуващо обстоятелство, защото решението за увеличението би било взето от несобственик, коментираха днес юристите на общината. Реститутите обжалват и определението по второто дело – за запор на 152000 акции на „Ритон”, наложен след първото увеличение на капитала.