Сервитьори и контрольори се пържат при над 40 градуса
Сервитьори и контрольори се пържат при над 40 градуса / dariknews.bg/архив

При температури над 40 градуса работят дюнерджии, готвачи и сервитьори в закусвални, кебапчийници и други обекти за бързо хранене, показа проверка на Дарик.

Условията, при които работим, са напълно ненормални, коментира продавачка на дюнери в центъра на Пловдив. Същото е положението и с работниците в градския транспорт. В  много от автобусите по линии № 1, 9, 16, 20, 37, 44, 113 и други, няма климатични системи.

Екстри като климатик и безплатни напитки за мен са непознати, а работя тук от години, заяви пред Дарик продавач-консултант в магазин за цветя и сувенири. Служителката изрази недоволството си и от намаляването на нейната заплата, вследствие на ниските продажби през лятото. По думите й, това е масова практика на работодателите в обекти, чиито оборот се свива значително в горещите дни.

Търговски агент от фирма, която предлага цифрова телевизия, негодува, че не са осигурени допълнителни средства за ободряващи напитки и транспорт в рамките на града. Полагат ни се по едно-две безалкохолни и кафе, което за работен ден от 8 часа е крайно недостатъчно, коментира и сервитьор в ресторант-пицария.

Времето за отдих на служителите също не се спазва, установи още репортерската проверка. Касиерки от голяма верига хранителни супермаркети заявиха, че много често не могат да ползавт задължителните междинни почивки по 15 минути, както и обедните.

Инспекцията по труда започна масови проверки по работните места, заради жегите.