Георги Александров - кмет на село Бъта
Георги Александров - кмет на село Бъта / Дарик радио
кметове искат собствен бюджет
95271
кметове искат собствен бюджет
  • кметове искат собствен бюджет
Двама кметове на села в община Панагюрище от 4 години ръководят собствени бюджети, оперират с обществените пари като пълноправни второстепенни разпоредители и имат свободата да решават за какво по колко да харчат. Това са Георги Александров от Бъта и Петко Стоев от Панагюрски колонии.

На проведената миналата седмица среща на Националното сдружение на кметовете на кметства управници на малки населени места поискаха финансова самостоятелност. Идеята срещна подкрепата на гостите от националната власт – президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, депутати.

Петко Стоев казва, че такава е практиката в Европа. Рано или късно тя ще се наложи и в България. И ако досега не е масово, то е защото за управлението на бюджет е нужен опитен икономист, а в селата трудно се намират такива кадри. Георги Александров е по-скептичен. Въпреки стратегията за децентрализация на властта и прехвърляне на повече правомощия към общините и съответно към селските кметове, у нас се получава обратното – отнемат се правомощия в полза на централната власт.

Без финансова свобода един кмет не може да изпълни нещата, които е обещал на хората, гласували му доверие, казва Георги Александров.

Никой не знае по-добре от селския кмет, който е сред хората всеки ден, кое е по-важно и по-приоритетно за селото, убеден е Петко Стоев.

кметът на село Панагюрски колонии Петко Стоев
кметът на село Панагюрски колонии Петко Стоев netinfo

И двамата кметове са единодушни, че управлението на обществени пари е и висока отговорност. Макар че всеки разход се контролира от Община Панагюрище, дават отчет и на съселяните си за кое по колко пари са похарчени. За тази година кметството в Бъта е разполагало с около 100 000 лева, в Панагюрски колонии – с близо 70 000 лева. Те никога не стигат за всичко, но при разумно планиране и разпределение покриват по-важните разходи.

Чуйте още от аудиото