Водноспасителна служба
Водноспасителна служба / netinfo
С настъпването на активния плувен сезон се оживиха басейните, реките и къпалните места. Хиляди граждани на различна възраст през горещите и задушни летни дни намират прохлада и отмора във водата. Това е повод да се припомни на обществеността, че всяка година във водните площи на региона стават удавяния, които често са следствие на непознаването и неспазването на правилата за плуване и къпане.
Водноспасителна служба към Български Червен кръст – Пловдив предупреждава, че най-опасно е в началото на летния сезон, когато водата във водоемите и язовирите е затоплена само на повърхността /от 30 до 50 см./. В дълбочина, температурата на водата рязко се понижава, а това е сигурна предпоставка за схващане на крайник или изпадане на къпещия се в състояние на шок, което в неохраняеми водни площи често завършва фатално.

През 2016 г. в региона е имало 7 удавяния, като от тях няма деца под 17 години. Всички инциденти са в неохраняеми водни площи /водоеми, реки, езера/.

В това отношение на територията на Пловдивска област опасни за живота на хората са напоителните и изравнителни канали, неохраняваните и необезопасени водоеми, както и р.Марица и р.Чая.
За да бъдат предотвратени инцидентите, жертва на които стават предимно подрастващите, Водноспасителната служба към БЧК – Пловдив ежегодно организира дейности по превенция на водния травматизъм, обучение на правоспособни водни спасители, разпространява материали, популяризиращи правилата за къпане и плуване.

Ето и активностите през Седмицата на водното спасяване

06.06.2017 г. /вторник/ – Работна среща на Областната комисия по водноспасителна дейност на територията на област Пловдив по въпроси свързани с изготвяне на маршрути и график за проверка на водните площи. Заседанието ще са проведе в сградата на Областния съвет на БЧК – Пловдив, ул. „Кракра“ № 6 от 10.00 часа.

09.06.2017 г. /петък/ – Демонстрация на техники за спасяване при водни инциденти и оказване на първа долекарска помощ. Мероприятието е с начален час 15:00 часа на Гребна база /кулата на 1500 метра/ и е съвместна инициатива на Водноспасителна служба към БЧК – Пловдив и ОП „Жилфонд” – Пловдив.

През целия летен сезон
Подпомагане на стопаните на водни площи с изготвяне на информационни материали и табели, необходима документация и друга методична помощ.

Разпространение на брошури и листовки по басейните в града и цялата област с предпазните мерки при къпане и плуване и причините за удавяния.