Седем в ареста за фалшивите паспорти в Пловдив
Седем в ареста за фалшивите паспорти в Пловдив / Sofia Photo Agency
Общо седем са арестуваните членове на организираната престъпна група за изработка на фалшиви български паспорти и документи за почти всички страни от Европейския съюз, съобщи началникът на сектор “Борба с организираната престъпност в Пловдив” комисар Калин Георгиев. Както Дарик първо огласи сред задържаните са двама съпрузи – Емилия и Живко, и тарторът на бандата с прозвището Митьо Дебелия. До петък прокуратурата ще внесе искания за постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” поне за петима от арестантите, съобщи окръжният прокурор Андрей Атанасов.

При акцията са иззети и 18000 диска с пиратски софтуер, филми и музика, както и чанта с долари, евро и швейцарски франкове на стойност десетки хиляди. По неофициална информация на Дарик сумата възлиза на общо 50000 долара.

На арестуваните ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 308, ал. 5 и 7 от Наказателния кодекс, които предвиждат до 6 г затвор. Ще бъде обследвано и недвижимото имущество, което те притежават и вероятно ще му бъде поискан запор.

Освен с производство на широк спектър неистински документи и подготовка на истински за подмяна на заглавните страници групата вероятно се е занимавала и с трафика им, смятат разследващите. При обиските на 9 адреса, които по информация на Дарик са в кв. “Кючук Париж” са иззети лаптопи, скенери, принтри, дискети, CD-та, флаш памети и други носители, на които са били файловете за изготвянето на фалшификатите. Групата е била изключително добре оборудвана, качената в лаптопите информация е била с тристепенна защита, съобщи комисар Калин Георгиев. На една от конфискуваните флаш-карти е имало данни за пълен набор образци на документи от повечето европейски държави с цветоотделки и цифрови данни за изготвянето на документите. На черния пазар комплект български документи се търгува до 3000 лв

38 български паспорта с разлепени заглавни страници, 200 лични карти и 63 шофьорски книжки са иззети при акцията. Конфискувани са и академични справки на висши училища, документи на общинската администрация в Пловдив, включително и пропуски за паркиране. Особен интерес за разследването представляват откритите удостоверения за липса на данъчни задължения, които са необходими при усвояването на пари по различни програми и при тегленето на кредити, обясни комисар Георгиев.