СДС и БСП заедно зад скандална сделка
СДС и БСП заедно зад скандална сделка / netinfo

Скандалната сделка за продажбата на 18-те декара на бившия паркинг за репатрирани автомобили в ЖР ”Тракия” ще бъде единодушно подкрепена на утрешната сесия от управляващи и опозиция. И мнозинството на СДС, ВМРО и ДПС, и опозицията от БСП имат политически решения да гласуват “за” продажбата на атрактивния терен на пловдивската фирма “Ара”, предложила 3 пъти по-ниска цена от останалите двама играчи в конкурса.

Арх. Атанас Недевски от ОДС мотивира подкрепата на мнозинството с предложението на фирмата-победител да предостави на общината 3500 кв.м. жилищна площ след 3 години и с по-добрата инвестиционна програма. Според офертите обаче “Ара” предлага 58 млн. лв инвестиции срещу 83 млн. на класираната на второ място българо-испанска компания “Коммерсия България”.

Предлаганите от фирмата-фаворит жилища за общината са основен аргумент и за подкрепата на БСП. Във всички сделки до края на мандата ще търсим максимално обезщетяване с жилища, защото сме убедени, че постъпващите кеш пари от продажби ще бъдат изхарчени до изборите, разясни председателят на групата на левицата Николай Радев.

Със 7,05 млн. лв, които ние предложихме, Общинският съвет веднага, а не след три години, може да стане собственик на двойно по-голяма жилищна площ от тази, която предлага “Ара”, контрира пред Дарик мениджърът “Недвижими имоти” в “Коммерсия България” Владимир Добрев. Той е категоричен, че ако на утрешната сесия сделката с “Ара” бъде одобрена, българо-испанското дружество ще атакува решението на 3 инстанции – в прокуратурата, в Окръжния, в Административния съд и пред Областния управител. Добрев подчерта, че при класирането погазва конкурсните условия, според които най-голяма тежест при оценяването на офертите имат цената и предлаганото обемно-устройствено решение. Няма гаранции, че общината ще получи обещаните от “Ара” жилища с обща площ 3 500 кв.м., предупреждават от “Коммерсия България”. Те основават прогнозата си на липсата на банкова гаранция за тази част от инвестицията на конкурентите им и с липсата на забрана за препродажба на терена в подготвения проекто-договор с “Ара”.