Санитарните власти затвориха 3 басейна в Пазарджишко
Санитарните власти затвориха 3 басейна в Пазарджишко / netinfo
Инспектори от РИОКОЗ затвориха три плувни басейна в Пазарджишка област. Дейността си в разгара на сезона са преустановили принудително откритите басейни в Пазарджик и Стрелча заради влошени микробиологични показатели и в град Септември - заради липса на спасител.

Решението е взето след щателното проследяване състоянието на обектите и тяхното оборудване и анализ на резултатите от водните проби. До края на летния сезон РИОКОЗ - Пазарджик ще контролира отговарят ли басейните на санитарно-хигиенните изисквания на Министерство на здравеопазването. Мониторингът на регистрираните 32 закрити и 11 открити басейни в областта започна с издаването на типови предписания на собствениците и концесионерите на обектите.

По план-график бе извършен лабораторен анализ на взетите водни проби. Дванадесет бяха изследвани по химични показатели, а 32 - по микробиологични. Заповедта ще бъде в сила до извършване на механично почистване на обектите, привеждането им в съответствие с инструкциите на Министерство на здравеопазването и представяне на протоколи, доказващи стандартен микробиологичен състав на водата.