Само ваксината ще спре хепатита
Само ваксината ще спре хепатита / netinfo

“Родителите на децата от Столипиново и Шекер махала да се съгласят да им бъдат поставени ваксини, защото през септември започва новата учебна година и трябва да пресечем разпространението на заразата от Хепатит А преди началото й”. За това призова директорът на РИОКОЗ Пловдив д-р Ани Егинлиян.

По думите й броя на заболелите продължава да расте. Само вчера от квартал “Столипиново” на лечение в Инфекциозна клиника са постъпили 9 нови болни. От началото на юли, когато избухна епидемията, техният брой вече е 172 . От Шекер махала са приети на лечение още двама, като техният общ брой е 35. Всички новопостъпили болни са деца. Едно от тях е посещавало детска градина “Наталия” в Столипиново. Санитарните органи са разпоредили да бъдат изследвани всички контактни на болното дете.

В село Строево заболелите вече са 15, в село Динк 10, а в Христо Милево 9.

“Само поставянето на ваксина на 12 400 деца от двата засегнати квартала може да пресече разпространението на болестта, подчерта д-р Егинлиян. Тя изрази надежда, че ваксините, които са осигурени от Министерството на здравеопазването ще бъдат доставени още до края на седмицата. Санитарните органи продължават проверките за състоянието на хранителните обекти в районите, където върлува заразата от хепатит “А”. В квартал “Столипиново” са затворени четири обекта, работещи без регистрация, в Шекер махала такава санкция е наложена на един магазин, по един обект е затворен и в селата Динк и Строево.