Само 20% oт българите знаят какво е трафик на хора
Само 20% oт българите знаят какво е трафик на хора / netinfo
80 процента от българите не знаят какво е трафик на хора, а други 42 на сто бъркат престъплението с уличното движение. Проучването бе оповестено на обучаващ семинар, свързан с трансгранично насочване на жертви на трафик от Югоизточна Европа. Той се провежда в Пазарджик по инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора. Участие в двудневното обучение взимат съдии, прокурори ,следователи от Пазарджик, Пловдив и Смолян, както и представители на МВР и общинска администрация.

Проблем в България е липсата на финансиране на пътните разходи за връщане на жертвите на трафик от чужбина. Подготвя се проектозакон за подпомагане на български граждани, изпаднали в беда зад граница,който трябва да бъде приет до края на годината от Народното събрание.

След криминализиране на продажбата на деца, рязко е спаднал броят на сигналите за този вид престъпление, въпреки че няма данни трафикът да е намалял, показват данните. 46 са осъдените през 2007-ма година за продажба на хора в България, а други 28 са получили присъда за международен трафик. Най-голямата част от тях 41 души са получили наказание до три години лишаване от свобода условно.

Информацията е на ПЕТЯ ГЕОРГИЕВА