Районната прокуратура в Пловдив обвини майка и мъжа, с когото живее на семейни начала, за проявено насилие спрямо малолетното й 5-годишно дете, което довело до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, временно опасно за живота му. Престъплението е извършено с особена жестокост, съобщиха от обвинението.

Деянието е извършено през месец декември 2023 година. 35-годишната майка и приятелят ѝ, който е на същата възраст, са причинили на момчето средна телесна повреда.

Мъж преби 13-годишната си дъщеря в Плевен

За времето от 21 ноември 2023 г. до 7 януари 2024  г. в Пловдив, в условията на домашно насилие, мъжът е принуждавал, малтретирал и заплашвал малолетното дете. Спрямо него е повдигнато обвинение за лека телесна повреда, довела до разстройство на здравето му, извършена с особена жестокост.

Бащата на детето е в чужбина и родителските права се упражнявали от майката. През 2023 г. тя заживяла на семейни начала с обвиняемия. Те обитавали неговото жилище и там отглеждали пострадалото дете. Установено е, че многократно са проявявали физическа и вербална агресия, както и унизително отношение към него.   

На 8 януари близка роднина на малолетното дете се срещнала с него и видяла, че на главата му има голяма рана. За случая тя е уведомила органите на реда. На детето веднага е оказана полицейска закрила и било изведено от семейната среда.

Задържаха мъж за домашно насилие над жена си и малолетния й син

В хода на разследването
са извършени разпити на свидетели, включително и разпит в синя стая на пострадалото дете, оглед на местопроизшествие, иззети са веществени доказателства и може да се предполага, че с тях са нанасяни удари по тялото (в областта на главата) на момчето. Назначена е и техническа експертиза.

На 12 януари двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. Предстои Районна прокуратура в Пловдив да внесе искане за постоянен арест спрямо тях.