За 10-та поредна година Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на Европейската нощ на учените в рамките на проект FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Преподаватели, студенти, докторанти и гости се включиха в шест „научни работилници”, които демонстрираха научни разработки на преподаватели от престижния ВУЗ.
Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн инж. Кольо Динков приветства участниците и гостите в Европейската нощ на учените. Той посочи, че всяка година по време на тази инициатива се представят иновативни разработки, плод на дългогодишни научни изследвания. „Като водещ образователен и научен център в края на октомври УХТ ще бъде домакин на международна конференция, в която ще вземат участие над 180 учени от повече от 20 държави на Европа, Азия и Африка и отново ще стане място за демонстрации на иновативни разработки“, подчерта проф. Динков. Той благодари на организаторите на събитието, на всички екипи, работили върху създаването на научни разработки и представящи се на празника. Проф. д-р Йорданка Алексиева, зам.-ректор по международна интеграция и повишаване на квалификацията и ръководител на катедра „Хранене и туризъм“, вижда в нощта на учените възможност да се покаже на обществеността практическата полза от научните разработки, да се привлекат младите, разкривайки привлекателно и достъпно тайните на науката.
Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България. Разработка на преподавател от УХТ обаче вече има приложение в Япония и се радва на огромен интерес от потребителите. Научните сътрудници разказаха, че добавките на пробиотичните бактерии намират приложение не само в хранително-вкусовата, но и в козметичната индустрия. А децата бяха вперили поглед в химичните реакции, докато родителите разпитваха как да разберат дали в каймата има скорбелни продукти.
Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „Хранене и туризъм“ под ръководството на доц. Илиана Милкова и гл. ас. д-р Бухалова. Сред най-предпочитаните бяха бонбоните от леща, фурми, орехи, какао и пудра захар. На щанда предложиха и специалитет с извара и булгур, както и богата гама сладкиши с нахут, фасул. Не липсваха и продукти от чия и киноа. Специално за посетителите на Европейската нощ на учените, ръководени от д-р Джузепе Аккардо, италиански студенти, от Сицилия, които учат в Пловдив, приготвиха пици и паста за гостите. Имаше гости от Франция, Италия, Молдова, Турция, Украйна.
Вечерта завърши с фолклорна програма на ансамбъл „Пълдин“, в която се включиха настоящи и бъдещи научни сътрудници с иновативни идеи.