С два бартера и една заменка общината се разделя с 3 суперимота
С два бартера и една заменка общината се разделя с 3 суперимота / netinfo

Общината ще изтъргува два големи терена - 32 декара на Асеновградско шосе и 5 декара на кръстовището на Цариградско шосе към “Тракия”, само срещу обезщетение в бъдещо строителство. Общинските съветници ще гласуват на днешното си заседание продажбите на правото на строеж да стане с конкурс, въпреки декларациите на управляващото мнозинство, че общината ще се разделя с апетитните си парцели само на търгове. В дневния ред е включено и одобряването на замяна с доплащане на общински с частен терен до бившата зеленчукова борса в района на Гребна база, парите от която трябва да бъдат целево заделени за строителство на училище.

От 8 на 14 млн. лева се очаква да бъде вдигната началната цена на бартерната сделка за 32, 6 декара терен срещу Мебелна къща, където инвеститорът трябва да изгради върху 12 от тях олимпийски стрелбищен комплекс за общината. Това стана ясно след тайна среща на съветници от различни политически сили късно снощи. От групата на ВМРО, която от предишния мандат се опитва да прокара предложението, са били пристиснати да се съгласят с увеличението. През седмицитата и коалиционните им партньори от ГЕРБ и Атака, и червената опозицията заявиха, че няма да подкрепят сделка при първоначално предложените параметри, тъй като тя е неизгодна за общината, а бъдещият собственик ще получи 15 млн. чиста печалба от терена на Асеновградско шосе. Очаква се след корекциите в решението да залегне общината да бъде обезщетена освен със спортния център на стойност 8 млн лева и с още 5 млн. лева като процент от бъдещото строителство върху останалите 20 декара, с които ще се разпорежда инвеститорът. В конкурсните условия ще бъде дописана и забрана за пълно прехвърляне на собствеността, докато общината не получи готовия стрелкови комплекс. По неофициална информация, към терена апетит проявяват строителен предприемач, вече участвал в подобни сделки през миналия мандат, и крупен пловдивски бизнесмен.

Пак срещу обезщетение в бъдещо строителство да бъде продаден терен от 5,3 декара на кръстовището на Цариградско шосе и бул. “Освобождение”, ще гласуват днес съветниците. На парцела зад разрушаващата се в момента недовършена сграда на Интендантско обслужване по план ще се строи 28-етажна сграда. Според проекто-решението общената трябва да получи 7000 кв.м. офис площи в нея и отделно – нова сграда за кметство на район “Източен”. Общата стойност на обезщетението, срещу което тя ще се раздели с имота, е 9, 89 млн. лева.

3,5 млн. лева кеш пък ще влязат в бюджета от третата голяма сделка, която ще се обсъжда на днешната сесия. Ако бъде одобрена предложената замяна, собственикът на винарска изба “Тодоров” Иван Тодоров ще замени свой терен до старата зеленчукова борса в район Западен със съседен общински и ще доплати по 1100 лева на квадрат за разликата в парцелите. Парите ще бъдат заделени за целево финансиране на строителството на училищна сграда за Художествената гимназия и Националната гимназия за сценинични кадри.