/ netinfo
С богата програма Пловдив отбелязва Деня на народните будители
99494
С богата програма Пловдив отбелязва Деня на народните будители
  • С богата програма Пловдив отбелязва Деня на народните будители

С богата програма Пловдив ще отбележи Деня на народните будители.

От 16.30 часа ще започне празничният концерт на Духов оркестър Пловдив. Инициативата е на дирекция „Култура“ към градската администрация. Тя е за всички пловдивчани и гости на града, като израз на признателност към днешните „съвременни будители“ - учени и изследователи, учители, писатели, журналисти, читалищни деятели, творци от всички сфери и поколения, към хората, на които в значителна степен се дължи факта, че българската култура, наука и образование отдавна имат своето европейско и световно признание.
 
Другият концерт се организира от Общинския читалищен съюз в Пловдив и ще започне в 17 часа на Римския стадион. Събитието е в партньорство с Общински институт „Старинен Пловдив” и по време на провеждането му ще бъдат връчени грамоти на заслужили общественици и творци.
 
И тази година децата от Детска градина „Наталия”  в район „Източен“ ще празнуват Деня на  народните будители.  На тържеството ще бъдат пресъздадени важни исторически моменти, които да вдъхновят малките патриоти. Проявата е традиционна за детската градина на всеки 1-ви ноември, а началото е в 10.30 часа
 
От 18 ч. в Литературен салон на читалище „Алеко Константинов“ ще се състоят заключителните събития по проекта „ЗА БУКВИТЕ“. Вечерта ще продължи с литературно четене „Словото и буквите“  с участието на пловдивски поети и писатели.
 
В същия час ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на общата изложба живопис, която откриват тази вечер в Балабановата къща двама запомнящи се автори и дългогодишни близки приятели - плевенчанинът Красимир Рангелов и пловдивчанинът Димко Узунов.
 
Акция за безплатно записване на читатели обявава по повод Деня на народните будители  НБ „Иван Вазов“.
 
Освен издаването на нови, днес библиотеката ще подновява и изтекли карти на потребители.