С 300 ракети спасили Пловдив от унищожителна градушка
С 300 ракети спасили Пловдив от унищожителна градушка / dariknews.bg

Над 300 ракети са били изстреляни в Пловдивския регион, за да бъдат разбити градоносни облаци в началото на седмицата. Ако това не е било направено, Пловдив е щял да бъде унищожен. Това каза в предаването „Седмицата" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, под чието управление попада и Агенцията за борба с градушките.

Дъждът и градушката, които щели да се излеят, щяха да нанесат огромни щети на къщи и автомобили в града, заяви той. Повод за коментара му беше инцидент, при който опашката на една от изстреляните ракети падна върху покрива на хипермаркет в град Пловдив. При инцидента не пострадаха хора.

С разбиването на градоносните облаци са били спасени от унищожителна градушка и близо 20 села в общината. Благодарение на взетите мерки, бурята, която се е разразила в региона, е била много по-слаба и не е нанесла сериозни материални щети.

Само едно от селата в района не беше пощадено от градушката. Големината на ледените късове, които паднаха над село Ягодово, бяха с размерите на яйце. Изпочупени бяха прозорци на къщи и автомобили, пострадаха оранжериите, както и слънчевите колектори по покривите. „Бурята беше страшна", коментира кметът на община Родопи Пламен Спасов.

Ракетите не са опасни за хората, успокой още министърът и обясни механизмът им на действие. Взривното вещество, което се съдържа в тях, се използва за двигател и след изстрелването им се изразходва. В началото на ракетата има реагент - газ, който се изпуска в самия облак и го разбива.