/ Община Велико Търново
С 160 000 лева ще бъде възстановен пътя до двете чепеларски села Острица и Лилково, до които в момента достъпът е силно затруднен, дори и противопожарен автомобил не може да стигне до тях. Това съобщи кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова.

Причината за затруднения достъп са силните дъждове през лятото на миналата година, заради които се образува свлачище и пътят към двете села беше затворен. Временно бе прекарана просека, но по нея не може да се минава от всички автомобили, като при един от пожарите в едно от селата, камион на пожарната е нямал възможност да премине през опасният участък. Средствата са отпуснати от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет по Закона за защита при бедствия и аварии. Свлачището ще бъде разчистено, а пътят възстановен.

Освен това с постановление на Министерски съвет са отпуснати и 360 000 лв., които ще бъдат използвани за възстановяване на подпорната стена и укрепването на свлачището по пътя за чепеларското село Забърдо, заради което миналата година бе обявено и бедствено положение.

Там ще се монтира високо якостна мрежа на ската, като ще се възстанови компрометираната част от подпорната стена и пораженията по пътното платно, които са в следствие на падналите камъни и скални маси. Цялата сума, необходима за решаването на проблема край Забърдо, е 734 000 лв., като се разчита на правителството да отпусне и остатъка до края на годината.