Руснак взе борсата в  Огняново
Руснак взе борсата в Огняново / netinfo

Акционерно дружество "НИАМАР" – София, с изпълнителен директор Елена Викторовна Милушева, като единствен участник в публичния търг закупи "Пазар на производителя Пазарджик"АД. Цената на сделката е  милион и 600 хиляди, от които   милион и 300 хиляди лева вече са депозирани в общинската сметка. Това е седмият търг, който провежда община Пазарджик, за да продаде борсата.

Процедурата за приватизация стартира през януари миналата година с начална тръжна цена от 2 832 00 лв. Заради липсата на купувач Общинският съвет намаляваше цената . Капиталът на „Пазар на производителя – Пазарджик” е с номинална стойност 1 289 200 лева, разпределен в 12 892 поименни акции, с номинална стойност на една акция 100 лв. Община Пазарджик е собственик на 10 055 броя поименни акции, което прави 77,99% от капитала на дружеството.

Съакционер в дружеството е Министерство на земеделието и горите. Дружеството разполага с  51,895 дка терен, върху който е изградена борсата  в с. Огняново, както и  друг терен от 78,230 дка, предвиден за разширяване на дейността. Борсата в Огняново е най-голямата борса в региона за пресни плодове и зеленчуци. Оборудвана е и с хладилни складове, които са отдадени под наем. Новите собственици не  поеха  обещание, че борсата ще продължи да функционира като такава.