Руси Панчев: Има риск „синята зона” да бъде раздадена на частни лица
Руси Панчев: Има риск „синята зона” да бъде раздадена на частни лица / снимка : dariknews.bg

Съществува сериозен риск „синята зона" да бъде разпределена между частни лица. За това предупреди на последната си пресконференция Руси Панчев, който от утре официално напуска поста си на зам. - кмет по сигурността и обществения ред.

Новото предприятие „Синя зона, паркинги и гаражи" може да придобие статут, който да му позволява да отдава под наем паркинги и площи, уточни Панчев. По този начин части от „синята зона" може да попаднат в ръцете на частни лица, категоричен бе бившият вече зам. - кмет.  

Ще бъде абсолютно безумие, ако общинските съветници позволят това да се случи, добави Панчев. В никоя община в страната парите от паркиране не отиват в частни ръце.

В подкрепа на тезата си Руси Панчев даде пример с паркинга на „Тримонциум", който откакто се стопанисва от общината генерира 30 хил. лева печалба месечно, а преди това в общинската хазна постъпваха едва 6 хил. лева от наемателя.

В края на месец май Общинският съвет отхвърли концепцията на Руси Панчев за „синя зона" и упълномощи кмета на Пловдив Славчо Атанасов да внесе предложение за създаване на общинско предприятие „Синя зона, паркинги и гаражи" и вътрешно преструктуриране на „Общинска охрана" ЕАД.

Предложението трябва да бъде окончателно готово до една седмица и да се гласува на сесията на 22 юли.

 

Руси Панчев заемаше поста зам. - кмет по сигурността почти 1.8 год. По време на мандата му бяха забранени ромските сватби на открито, както и движението на каруци в централната градска част. Панчев признава, че най-големи проблеми е имал при решаването на проблема с шума от заведенията и проститутките. Въпреки, че от началото на тази година са издадени 317 акта на проституция и са започнати 31 досъдебни производства, този проблем едва ли ще бъде решен някога на 100%, допълни той.