Румънци масово изкупуват български череши
Румънци масово изкупуват български череши / снимка: dariknews.bg

Румънци масово изкупуват български череши на стоковата борса в Първенец, като предлагат цени между 50 и 80 евроцента за килограм, съобщи за Дарик директорът на тържището Христо Панайотов.

При нас цената им се движи между 1,20 – 1,30 лева за килограм. Има много голямо предлагане, най-вече на ранни сортове като Ван и Бинг,  но търсенето е по-слабо. Въпреки че дъждовете и градушките през май повредиха част от реколтата, черешите са с много добро качество тази година, допълни Христо Панайотов.

Изкупната цена на черешите при нас се движи от 70 стотинки до 2 лева за килограм, разказа пред Дарик заместник-кметът на община Куклен Илхан Кадир. Тъй като се събират големи количества, заводите не смогват да я преработват и понякога има забавяне в изкупуването на плодовете. Последният случай е от тази неделя, уточни заместник-кметът.

Заради изобилната реколта не достигат работници за прибирането на череши в Родопската яка. За да се събере навреме продукцията, трябват доста хора. Затова собствениците търсят и наемат работници, предимно роми, и от близките общини. Повечето от тях сами се организират с коли и пътуват с „колеги“ или си осигуряват друг транспорт, който после се поема от работодателите.

От години собствениците при нас предлагат твърда надница, която е между 25 и 30 лева на ден. Според тях така по-добре се пазят от унищожаване дръвчетата, а и хората са по-мотивирани да работят, съобщи за Дарик кметът на село Браниполе Златка Манолова.

По думите й, тази година има глад за череши и няма проблеми с изкупуването им. Голяма част от набраните плодове се пазарят още на полето, преди да са стигнали до стоковите борси. Няма проблеми засега с кражби на черешите, уточни още кметицата на Браниполе.