Рудникът „Върба-Батанци” край Мадан на концесия
Рудникът „Върба-Батанци” край Мадан на концесия / netinfo
До 2 месеца се очаква рудникът „Върба-Батанци” край Мадан да бъде даден на концесия, от което в общинския бюджет ще постъпват 23000 лева. Областната администрация на Смолян е дала положително становище за намерението на Министерски съвет находището да бъде отдадено на концесия и най-вероятно проектът ще бъде приет от МС в края на октомври.

Срокът на концесията ще бъде 30 години. Концесионерът ще заплаща минимално годишно концесионно възнаграждение, при условие че за година добивът на оловно-цинкови руди е 29000 тона, средното съдържание на оловото в рудата - 4.02 %, на цинка - 3 %, на среброто - 34 грама на тон.

От направените изчисления и при запазване цените на металите и курса на долара, очакваното минимално годишно концесионно възнаграждение ще възлиза на 114000 лв., като 20 % от сумата ще се внася в бюджета на община Мадан, подчертават от областната администрация.

След приемане на проекта ще се организира и проведе конкурс за определяне на концесионера.

Според заместник областния управител на Смолян Митко Петагов, рудодобивът трябва да продължи да бъде приоритет за региона и разработването на рудника „Върба-Батанци”, както и други находища, биха допринесли за още по-доброто развитие на този отрасъл в Родопите.