Родопска чешма бликна в Унгария
Родопска чешма бликна в Унгария / Община Смолян

Родопска чешма вече има и в побратимения на Смолян унгарски град Кишпещ. Заедно с чешмата беше открита и Българска градина, където нашата делегация засади и първите рози.

Проектът за чешмата е на община Смолян, а идеята за изграждането ѝ възникна миналата година, когато делегация от Кишпещ бе на посещение в Смолян. Тогава родопските общинари подариха на унгарските си колеги 1500 разсада домати, които впоследствие са отгледани в парниците на общинското градинарско предприятие в Кишпещ, поддържащо обществените паркове.

Родопска чешма бликна в Унгария
netinfo
На церемонията по откриването на чешмата присъства посланичката ни Бисерка Бенишева, както и представители на българската общност в Унгария. Там бяха и председателят на смолянския общинския съвет Славка Каменова, зам.-кметът Венера Аръчкова, общинският съветник Костадин Василев и директорът на административната дирекция Емил Дурсе.

Родопска чешма бликна в Унгария
netinfo
Като подарък от нашата делегация, унгарските домакини са получили гювече с уникалния ни смилянски боб, рецепта за приготвянето му на английски език и подправки.

Родопска чешма бликна в Унгария
netinfo
Събитието е осъществено по покана на кмета на Кишпещ Петер Гайда в рамките на сътрудничеството между двете общини и Програмата за побратимяване на градове.  По време на престоя си в Унгария всички разходи на смолянските общинари са поети от община Кишпещ.