/ БГНЕС/EPA
Специален робот с UV-C лъчи ще дезинфекцира помещенията в МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Машината е дарение на общинското здравно заведение. 

Апаратът се управлява дистанционно и унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми, сред които и COVID-19, с ефективност от над 99.9999 на сто, като имат капацитет да дезинфекцира автоматично помещения от два до 2000 кв. м. в рамките на пет до 150 мин.

Предимствата на използването на тази технология са много и тя е подходяща, както за здравни заведения, така и за обществени сгради, уточни директорът на болницата проф. Петър Петров.

Представиха първия робот за дезинфекция срещу COVID-19 в Пловдив

По думите му технологията подпомага работата на лекарите и медицинския персонал, като позволява да се дезинфекцират помещения, които са замърсени или заразени с различни патогени. Начинът на почистване не излага на риск медицинския персонал. Роботът дезинфекцира самостоятелно и при отразено движение той спира веднага.

Дезинфекцията на болничните стаи, коридорите и прилежащите помещения, през които преминават болни, е изключително важна и една такава апаратура повишава нивото на обеззаразяване, коментира д-р Калин Калинов, директор Дирекция "Здравеопазване" в общината.
БТА