РИОСВ провери цеховете, които обгазяват Красново
РИОСВ провери цеховете, които обгазяват Красново / снимка: dariknews.bg

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив провери цеховете за производство на дървени въглища, които системно обгазяват хисарското село Красново. Проверката е направена днес по сигнал, подаден от кмета на селото Иван Бабаджанов, на „Зеления телефон“, съобщиха от инспекцията.

Експертите са проверили и двата цеха, които работят на територията на Красново.

На площадката на “Карбол“ ЕООД към момента на днешната проверка никой не е работил, посочват от РИОСВ. По думите на кмета и на жителите на Красново, това е фирмата, чиито пещи за дървени въглища системно тормозят и обгазяват селото.

На площадката на „Аибо-С“ ЕООД се работи непрекъснато, но не са регистрирани нарушения в нормалните режими на експлоатация. На фирмата е дадено предписание в срок до един месец да проведе собствени периодични измервания на вредностите, изпускани в атмосферата, и да представи резултатите пред РИОСВ – Пловдив.

Обектът е въведен в експлоатация на 10.07.2014г.  от Община Хисаря без участието на представител на РИОСВ - Пловдив. Към момента на издаване на въпросните документи от страна на оператора не са проведени измервания на вредностите, а от страна на кмета на Община Хисаря не е осъществен необходимия контрол по изпълнение изискванията на чл.16 от Закона за чистотата на атмосферния въздух, посочват от РИОСВ.

Повече от година цех за дървени въглища край Красново системно обгазява жителите на селото. Над 100 души излязоха на протест миналата седмица и поискаха замърсяването на въздуха да спре.