Рицарски битки връщат Асеновград към Средновековието
Рицарски битки връщат Асеновград към Средновековието / снимкa: Free Images

Средновековен панаир събужда историята в Асеновград. Второто българско царство оживява, но само през почивните дни, с конски тропот и звън на мечове. Атмосферата на отминалата епоха може да се усети край параклиса „Свети Трифон. Там има рицари, боляри и смели войни, които водят битки и дуели.

На специална занаятчийска улица са разположени работилници за иконопис, тъкане на стан, грънчарство, плетене на ризници и леене на свещи. Посетителите могат да стрелят с лък, да пояздят кон и да опитат средновековни гозби и напитки.

Варяги, кумани и вложкобългари ще премерят сили в фехтовка, степна борба  и българска народна борба "до отказ".   Участниците в събитието, което се провежда вече за четвърти път, са от България, Молдова, Сърбия, Румъния и Англия.

Откриването е от 10.30 часа на 20 юни. В програмата са включени възстановки на масови битки  битка, демонстрации  на соколарство, западно въоръжение и снаряжение, концерти със средновековна гайда, западноевропейска и балканска музика

 

Целодневната програма на 21 юни включва жива история, музей на открито, средновековен бит, ежедневие, средновековен лагер и  тържище.