Рибарници „Пловдив” стават защитена зона по Натура 2000
Рибарници „Пловдив” стават защитена зона по Натура 2000 / netinfo

Публично обсъждане на проекто-заповедта за обявяване на Рибарници „Пловдив” за защитена зона по Натура 2000 в селата Войводиново и Труд организира РИОСВ-Пловдив. Срещите ще се проведат на 8 януари в читалищата на двете села. В тях ще участват представители на община Марица, екоексперти, представители на природозащитни организации и на институции, имащи отношение към режимите в зоната.

В границите на защитената зона се забранява строителството с изключение на свързаното с рибовъдство, добив на инертни материали, разораване и залесяване на мери, ливади и пасища, премахване на синори, единични и групи дървета в земеделските земи и др. Забранява се също депонирането и временното съхранение на отпадъци, източването на рибарниците от 1 май до 30 юли, паленето на тръстиковите масиви и крайбрежната растителност. В защитените зони не е разрешено и косенето на тръстика, папур и плаваща водна растителност във водните басейни от 1 март до 30 юли, както и ловуването, освен при регулиране на числеността на животинските видове. Извън тези ограничения, от 1 юни догодина влиза в сила забраната да се ловува с оловни сачми във влажни зони и на растояние до 200 м около тях.

До 12 януари 2008 е срокът за представяне на мотивирани писмени становища, възражения и предложения до министъра на околната среда относно режимите в зоната.