Решават проблемите на община Първомай с местни лидери
Решават проблемите на община Първомай с местни лидери / Dariknews.bg

2 млн. евро ще получи община Първомай, ако реализира успешно спечелен проект за създаване на местна инициативна група. Средствата ще бъдат използвани за решаване на проблемите на земеделските производители, подобряване на инфраструктурата и здравеопазването, за развитие на културата, образованието и спорта в 16-те села на общината, обясни кметът на Първомай Ангел Папазов.

Екипът на проекта включва четирима експерти, технически асистент и координатор. Основната цел на местната инициативна група ще бъде да определи лидери по места, които да осъществяват координацията между бизнеса, местната власт и жителите на съответните селища, обясни гл. експерт на проекта Иван Илиев.

Бюджетът тази година ще бъде изключително кризисен, призна кметът Папазов. Утре той ще бъде гласуван от общинските съветници. Държавната субсидия за 2010-та е намалена със 17%, имаме 260 000 лева неизплатени разходи от 2009-та, не успяхме да постигнем приходите от местни данъци и такси, които бяхме планирали.  Всичко това предполага, че бюджетът ще бъде с голям дефицит, обясни Ангел Папазов.