Изкуствотека
Изкуствотека / netinfo
Изложба от репродукции на художника Борис Георгиев може да се види от днес до 13 април в Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Той е роден през 1888 г. във Варна. Изучава изобразително изкуство и е определян като художник-толстоист и пътешественик. Животът и творчеството му го отвеждат в различни краища на света и го срещат с изключителни личности. Член е на Дружеството за поощряване на изкуствата в Санкт Петербург, ръководено от Николай Рьорих. През 1922 г. се среща с Петър Дънов и му прави един от знаковите портрети. През 1928 г. се запознава с Айнщайн и между тях възниква сериозно приятелство. Борис Георгиев рисува портрет на световния учен, а той му помага за организиране на изложба в Берлин. Пътуванията му дават възможност да се срещне отблизо с Махатма Ганди, Рабиндранат Тагор Джавахарвал Неру… На някои от тях рисува портрети. Портрети прави и на български имена като Теодор Траянов, Мара Белчева и др.  Умира през 1962 г. в Рим.

Освен репродукции изложбата ще включва книги и албуми, свързани с личността и творчеството на Борис Георгиев и се организира  от Дискусионен клуб „Космос“ – Общество „Бяло братство“ и НБ „Иван Вазов“. На 13 април от 17.00 ч. слово за художника ще произнесе проф. Константин Златев.