Реквизитът на Аида и Тоска отиде за скрап
Реквизитът на Аида и Тоска отиде за скрап / снимка: Кирил Кирилов

30 метални меча, 3 бронзови свещника и метална решетка за прозорец са откраднати от производствена база на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) в Пловдив. Това съобщи управителят на ведомствените сгради на дружеството Валерия Цекова. Крадците са проникнали в реквизитен склад, след като са разбили решетката на един от прозорците.

Мечовете участват основно в операта „Аида" на Джузепе Верди, а свещниците - в „Тоска" на Джакомо Пучини. Цекова допълни, че реквизитът се ползва и в други представления. 

Набезите не са за пръв път, заявиха от ОФД-Пловдив. Производствената база се намира под надлеза на Карловско шосе. Тя включва 3 ателиета - художествено, дърводелско и железарско, гардероб и въпросния реквизитен склад. Обектът се охранява денонощно от жива невъоръжена охрана и три кучета. Предполага се, че крадците са проникнали в сградата по време на обхода, по всяка вероятност докато пазачът и кучето са били в другия край на базата. Обиколката на охраната е дълга, защото се наблюдава и автомобилен парк, уточни Цекова.