„Реквием” от Верди в памет на примата София Иванова
„Реквием” от Верди в памет на примата София Иванова / Опера Пловдив

„Реквием“ от Джузепе Верди представя Опера Пловдив в памет на известната оперна певица София Иванова. Събитието е тази вечер в Дома на културата „Борис Христов” от 19 часа. Зад диригентския пулт ще застане съпругът на София Иванова – маестро Борислав Иванов, директор в различни периоди на оперните театри във Варна, София, Пловдив и Русе, създател на Вердиевите вечери в Пловдив, дългогодишен диригент на Берлинския симфоничен оркестър, почетен главен диригент на Истанбулската опера с над 3 000 спектакъла по целия свят.

Реквием от Верди в памет на примата София Иванова
netinfo
Маестро Иванов е дирижирал над 25 пъти „Реквием” от Верди с участието на София Иванова, която винаги изпълнява сопрановата партия. Сега Борислав Иванов е поканил почти същия солистичен състав – Елена Чавдарова-Иса, тенорът Ивайло Михайлов, чийто учител е Калуди Калудов, и Ивайло Джуров, а сопрановата партия ще изпълни Таня Иванова, солист на Държавна опера – Пловдив .

„Софи обичаше да казва, че е щастлив човек, защото е изпълнила мечтата си да стане певица“, разказва маестрото. А мечтата тръгва от Виолета в „Травиата“, по-късно великият тенор Марио дел Монако предрича, че с „Травиата“ София Иванова ще триумфира по световните сцени, точно така и се случва. Жъне успех като Виолета в над 150 спектакъла на „Травиата“ и вписва в богатия си репертоар всички знакови партии за сопрано в оперната литература, като Татяна от „Евгений Онегин“, Неда от „Палячи“, Мими от „Бохеми“, Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай“, Тоска от едноименната опера, Дездемона от „Отело“ и др.

Реквием от Верди в памет на примата София Иванова
netinfo
Като солистка на Пловдивската опера след 1988 г. София Иванова обновява репертоара си с драматични партии като Тоска от едноименната опера на Пучини, Елизабет от “Дон Карлос” и Елвира от “Ернани” на Верди, Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Дона Анна от “Дон Жуан” на Моцарт и др.