Рекорден брой имунизирани в гетата на Пловдив
Рекорден брой имунизирани в гетата на Пловдив / netinfo

Близо 85% от децата в Столипиново и Шекер махала са обхванати от имунизацията срещу Хепатит”А”- сочат последните данни, съобщи за Дарик д-р Ани Енгилиян, директор на РИОКОЗ– Пловдив. Днес е последния ден, в който екипите поставят ваксини срещу болестта. След крайния срок имунизации ще се правят единствено в епидемиологичния кабинет на санитарната агенция.

 

Според д-р Егинлиян кампанията е протекла изключително успешно и може да послужи като модел за овладяване на мащабни епидемии в страната. Статистиката показва, че най- много деца са обхванати през първата седмица, когато са имунизирани около 60% от подлежащите на ваксина. За първи път през този месец се отбелязва лек спад в разпространението на болестта. На ден в Инфекциозна клиника на Университетска болница "Свети Георги" се хоспитализират по 10-15 души със жълтеница, докато през септември са приемани дневно по 25 заболели.

 

До този момент са ваксинирани 168 членове на секционни избирателни комисии в "Столипиново" и "Шекер махала" от общо 387 заявени, което според д- р Егинлиян говори за изключително слаб интерес. Помещенията в ромските квартали, където ще се гласува на предстоящите президентски избори са дезинфекцирани и отговарят на изискванията за провеждане на вота, каза още д-р Егинлиян.