студенти 
студенти  / Дарик архив
8 декември
95582
8 декември
  • 8 декември
Над 1000 студенти са резервирали нощувки в курортен комплекс „Пампорово“ за 7 и 8 декември. Цените на пакетите достигат 130 лв., което включва две нощувки, две закуски и две вечери. Това съобщи за Дарик туроператорът Петър Стоичков. Тази година в курортния комплекс ще има огромна парти шатра, която ще може да помести всички присъстващи под купола си.

Подобно мащабно съоръжение се строи за първи път. То ще бъде разположено на площ от 2000 кв. метра. Две поредни вечери там ще пеят и свирят едни от най-популярните представители на аренби сцената и поп-фолк сцената.

Шест от най-големите хотелски комплекси в курорта са запълнени. Напливът за гостуващи от Смолян и Чепеларе също е голям. Идеята за парти шатрата е да се превърне в традиция, в ежегоден фестивал. Преди години в Пампорово са празнували между 200 и 400 студенти, тази година броят има нараства до 1200-1500 души, коментира Стоичков.

Съвети за безопасно пътуване около студентския празник

Както всяка година, различните студенти ще празнуват по различен начин. Може би не всеки може да си позволи Банско или Пампорово, а други пък са привърженици на купон в квартирата. Решихме да попитаме пловдивските студенти как ще отбележат своя прадник.

Чуйте какво ни отговориха в репортажа от приложеното аудио.  

Студентският празник се отбелязва в България на 8-ми декември от 1916 г. Той възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет, като първоначално се е празнувал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование.