стадион Пловдив
стадион Пловдив / botevplovdiv.bg

Неяснота по доказване на авторските права на стадион "Пловдив" може да забави модернизацията и реконструкцията на спортното съоръжение. За това предупреди зам.-кметът по спорт в Община Пловдив Георги Титюков.

Проблемът е, че арх. Валентин Маринов твърди, че е собственик на авторските права, но според общинските юристи това не е така. 

"Чакаме арх. Маринов да даде по-убедителни доказателства, тъй като той е един от 4-те проектанта на надстройката на стадиона, а авторските права държи човекът, проектирал съоръжението през 50-те, 60-те години на миналия век", обясни Титюков. 

По думите му, ако арх. Валентин Маринов докаже, че държи авторските права на съоръжението, щe се обяви обществена поръчка с един участник - именно той. Но ако не - вариантите са два. Първият е провеждането на инженеринг процедура за първите три етапа на реконструкция, за да могат на стадиона да се играят мачове от А група,  а вторият -  архитектът да обжалва общинската обществена поръчка, което пък ще забави реконструкцията на стадиона 

Именно за да не се случи това, от местната управа ще проведат разговори с арх. Маринов. 

Припомням, че градската администрация предвижда модернизацията и реконструкцията на стадион Пловдив да протече в 11 отделно обособени етапа. Първите 3 етапа ще включват ремонт на тревното покритие и лекоатлетическата писта, премахването на насипните трибуни и изграждането на ВИП ложа, като целта е на съоръжението да се играят срещи от Първа професионална футболна лига и провеждат състезания по лека атлетика.

Очакванията бяха до края на годината да бъде пусната обществена поръчка за проект, а първата копка да бъде направена през 2020 г. Предполагаемата сума за първите три етапа ще бъде между 10 и 15 млн. лева. Според кмета на Пловдив Иван Тотев, средствата могат да бъдат осигурени от Община Пловдив.