Регионалният протекционизъм нарушава три закона
Регионалният протекционизъм нарушава три закона / netinfo

Ползването на предимство от местните фирми при търгове и конкурси при равни други условия нарушава три закона, включително и основния Закон на Република България. Това заяви правозащитникът Михаил Екимджиев по повод лансираната от районния кмет на “Тракия” идея за регионален протекционизъм.

Адвокат Екимджиев е категоричен, че подобна поправка в Общинската наредба за търговете и конкурсите ще стане основание за обжалване и отмяна на много процедури по Закона за обществените поръчки. Тя би нарушила конституционното изискване за равни права, Закона за защита от дискриминация и Закона за защита на конкуренцията, посочи юристът. Според него прокарването на подобно предимство може да отвори вратите за заобикаляне на закона. Критериите в една обществена поръчка винаги са твърде много, за да се стигне до равни други условия и да се стигне до претегляне на фирмите по регионален признак, аргументира се адвокат Екимджиев.

Идеята няма да сработи, както не сработи и преди 9 години, когато я лансирахме и ние, прогнозира председателят на Гилдията на строителните предприемачи Пламен Сапунов. Като пречка за реализацията той посочи националното законодателство, в което също са необходими промени, даващи повече правомощия на общините.