Реформаторът д-р Шишков: Няма да има закрит нито един онкодиспансер
Реформаторът д-р Шишков: Няма да има закрит нито един онкодиспансер / dariknews.bg/ архив
Дарик кафе - съдбата на онкологичните центрове в страната
79724
Дарик кафе - съдбата на онкологичните центрове в страната
  • Дарик кафе - съдбата на онкологичните центрове в страната

Нито един онкодиспансер няма да бъде закрит. Това увери депутатът от парламентарната група на Реформаторския блок и член на Здравната комисия в Народното събрание доц. д-р Димитър Шишков.

По думите му, сливането на онкологичните центрове в страната с други лечебни заведения няма да доведе до тяхното ликвидиране, а единствено до окрупняване на администрацията.

/Повече по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/

Сградата на специализираното лечебно заведение се запазва, екипът от лекари ще работи както досега, единствено администрацията ще бъде свита, коментира д-р Шишков.

Той отбеляза, че подобно сливане ще има положителен резултат както за пациентите, така и за лекуващите ги лекари.

По-добрият вариант е онкоболния да се наблюдава и лекува там, където е опериран, категоричен бе депутатът.

Противоположна е позицията на служителите на Комплексния онкологичен център (КОЦ)-Пловдив, които започнаха символичен протест вчера. По думите им, сливането на КОЦ-овете в страната с други лечебни заведения, би довело до обезличаване на спецификата в дейността им.

Онколозите са категорични, че КОЦ-Пловдив няма аналог, заради комплексното онкологично лечение и закриването на диспансера ще е удар върху пациентите.

Административните разходи на здравното заведение пък, лекарите определиха като „капка в морето“, тъй като основно средствата се използват за закупуването на медикаменти.