Разследват общински служители, крили данъци на фирми
Разследват общински служители, крили данъци на фирми / netinfo

Досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления и незаконни действия на служители от отдел “Местни данъци и такси” в Община Велинград, е завела Окръжната прокуратура в Пазарджик. По неофициална информация  двама от разследваните данъчни са Георги Чанков и Митко Йовчев. Антимафиоти са проверявали офиса и на Спас Шулев от същия отдел.

Те са били под наблюдение повече от година и според разследващите има достатъчно доказателства за укриване и заличаване на данни на фирми и лица, с цел неплащане на  данъчни задължения.  И тримата са разполагали с паролите за достъп до информационната система.

По неофициални данни “облагодетелстваните” фирми са плащали едва 1/3 от дължимите местни данъци и такси за годината. Антимафиотите са засекли в схемата 12 частни дружества, между които има и такива, чиито управители са близки до общински съветници от Велинград. Някой от тях са известни строителни предприемачи и хотелиери.

На този етап делото се води срещу неизвестен извършител за престъпление по служба от страна на длъжностни лица от отдел „Местни данъци и такси”, заяви за Дарик наблюдаващият прокурор Паун Савов. Савов допълни, че следственият отдел при Окръжна прокуратура работи по случая отскоро, но до момента събраните доказателства по делото потвърждават данните по сигнала. Прокурорът заяви, че ако се потвърдят доказателствата, ще се проверява и минал период от време.

Служителите на БОП иззеха компютри и докумeнти от общинска администрация Велинград при обиск, извършен по искане на прокуратурата  на 3 юли в края на работния ден. Претърсени са и домовете на  заподозрените служители.