Разплетоха още две афери по САПАРД
Разплетоха още две афери по САПАРД / netinfo
Разкрити са два нови случая на злоупотреби с пари по програма САПАРД на обща стойност над един милион лева, съобщи окръжният прокурор Андрей Атанасов.

По единия от тях 55-годишният бизнесмен А. А. е получил 400 000 лева за изграждане на мандра в пловдивския регион. Едно от задълженията по договора му било обектът да работи по предназначението си през следващите пет години. След като през 2005 г. парите били преведени, проверка установила, че мандрата не работи. Бизнесменът заявил, че работата е спряла временно заради проблеми с Енергото и предоставил на проверяващите фактури, удостоверяващи, че е изкупувал мляко и е произвеждал сирене и кашкавал. Впоследствие станало ясно, че документите били фалшиви. А. А. е с парична гаранция от 5 000 лева.

56-годишният столичанин М.Д. пък е получил от агенцията 612 000 лева, след като показал подправени Акт 15 и Акт 16 за уж построено от него предприятие за сушене на зеленчуци край Пловдив. За това престъпление той може да отиде зад решетките за срок до 20 години. М.Д. също е с парична гаранция от 5 000 лева. Съдът е наложил запор върху дяловете му във всички фирми, в които участва.

Двамата нарушители ще трябва да възстановят получените неправомерно суми, от които 75 процента са от САПАРД, а останалата четвърт е от държавния бюджет, съобщи Андрей Атанасов.

Има още 4 преписки, по които се проверяват схеми за отклоняване на пари по плащания за единица площ. Очаква се те да приключат до месец.

До седмица пък прокуратурата ще образува производство по аферата за източване на близо 10 млн. лв ДДС от фирми, свързани със собствениците на винзавода в Брезово, която чрез фирма „Риком” присъства в доклада на ОЛАФ за злоупотреби по САПАРД . Окръжният прокурор заяви, че няма постъпил сигнал от НАП, макар вече уволнените заради източването данъчни да станаха 7, а дисциплинарно наказаните – 10.