Разпитаха свидетел по делото за касиране на изборите в Пловдив
Разпитаха свидетел по делото за касиране на изборите в Пловдив / Дарик Пловдив

21-годишният Тодор Петков бе разпитан днес от Административния съд в Пловдив във връзка с делото, образувано по жалба на Славчо Атанасов срещу резултатите от балотажа в града.

Петков, който е бил председател на 57-ма секционна избирателна комисия в район „Северен“ от квотата на Славчо Атанасов, разказа пред съда, че докато е чакал в зоната за сигурност, е видял 15-20 отворени чувала с бюлетини и хора, които са писали в изборните протоколи.

Според показанията му – цитирам – всеки можеше да влезе в зоната за сигурност като на пазар или панаир. На въпрос от съдията Стоил Ботев, защо не е казал на никой за констатациите си, Петков отговори, че е трябвало да пази чувала си с бюлетини. Свидетелят обясни още, че е споделил наблюденията си само с братовчед си и родителите си и не можа да даде обяснение, как от щаба на Славчо Атанасов са разбрали за тях и са го извикали за свидетел.

По време на разпита на Петков ответната страна в лицето на председателя на ОИК Деница Чингарова, заяви че ако свидетелят не спре да лъже, тя ще сезира прокуратурата. Изказването й предизвика реакция от страна на адвоката на „патриотите“ Емил Велев, който поиска в протокола да се запише, че свидетелят е заплашван. Докладчикът по делото съдия Стоил Ботев припомни, че свидетелят е наясно с факта, че носи съдебна отговорност, ако лъже и призова двете страни да се успокоят, за да не се налага да ги глобява.

Следващото заседание по делото е във вторник (24-ти ноември) в 10.00 часа, като ден по-рано от ОИК трябва да представят на съда декларациите и удостоверенията на базата, на които 1122 човека са били дописани под черта в избирателните списъци. За същия ден, но от 15.30 часа е насрочено заседанието и по жалбата за изборите в район "Тракия".