Разнобой в ГЕРБ за електронното таксуване в рейсовете
Разнобой в ГЕРБ за електронното таксуване в рейсовете / netinfo
Вътрешен разнобой в ГЕРБ беляза първата стъпка за въвеждане на безкондукторно таксуване в масовия градски транспорт. Председателят на Общинския съвет и местен лидер на партията Йордан Кюмюрджиев публично се противопостави на предложението на ресорния заместник-кмет и негов съпартиец Димитър Цветков системата да бъде изградена по подобие на тази в Истанбул. Той разкритикува и идеята системата да бъде собственост на общината, която да я отдава под наем на превозвачите. Задаването на такива параметри предопределя фирмата-изпълнител, а договорите за наем ще доведат до оскъпяване на билета, реагира на микрофона Кюмюрджиев. Съветници от други полититически сили изказаха същите опасения.

Заместник-кметът се защити, че не е разбран правилно и макар да е бил със собственика на “Градски транспорт” и съветник от БСП Ангел Батаклиев в Турция, не налага тамошния модел. Той е с електронни карти, които се зареждат и в бъдеще могат да бъдат използвани и за други транспортни плащания като паркинг, например.

Кметът да разработи и внесе за одобрение проект за изграждане на електронна система за безкондукторно таксуване в обществения транспорт в пакет с методика за оценяване на дейността на отделните превозвачи, реши след гласуване Общинският съвет. В решението обаче не са посочени срокове, макар в първоначалния вариант на проекта като срок за въвеждане на електронните билети да фигурираше 1 ноември.