Разбитият цех за парфюми има изрядна документация
Разбитият цех за парфюми има изрядна документация / netinfo

Производството на разбития от Икономическа полиция нелегален цех за производство на козметика в село Отец Паисиево е преместено във фабрика “Българска роза” Карлово. Това е установено при повторна проверка, съобщи д-р Диляна Станева, директор на Дирекция “Контрол на нехранителни обекти и стоки” в РИОКОЗ Пловдив. На собственика ЕТ Стойко Загорчев е връчена заповед за временно спиране на обекта в Отец Паисиево и е съставен акт за установените санитарни нарушения.

При проверката обаче е установено, че продукцията се е изнасяла за Полша и не се пласира на вътрешния пазар. Всички артикули имат досиета за козметични продукти и сертификат за безопасност от лицензиран оценител, което е най-важно, за да се упражнява контрол за качеството, обясни д-р Станева. По думите й, това означава, че в продукцията не се влагат забранени съставки.

Цехът е работил без санитарна регистрация, но на собственика е даден срок, в който да легализира производството. РИОКОЗ не е състояние да контролила всички вложени компоненти и именно затова разчита на протоколи от лицензирани оценители, които се издават след токсикологичен анализ. Всички производители и вносители на козметични продукти от Пловдивска област са попълнили специални декларации, че стоката им не съдържа забранени за употреба съставки, каза още д-р Станева.