Районните кметове се обявиха против икономии за ремонтите на детските градини
Районните кметове се обявиха против икономии за ремонтите на детските градини / Дарик Пловдив

Смешно е да се правят икономии от канцеларски материали, тъй като те не са разход, който е от значение за бюджета. Така кметът на район "Западен" Здравко Димитров  коментира предложението в "Антикризисната програма на общината" за свиване на разходи по този начин. На среща между зам.-кмета по икономиката Александър Константинов и районните кметове бяха обсъдени евентуалните икономии в техните администрации. Според кметовете почти е невъзможно да се намалят предвидените разходи особено за належащите ремонти на детски градини и ясли.

Здравко Димитров заяви, че ще търси средства за изграждането на детска градина "Рая", както и за реконструкцията на останалите детски заведения в района. Сходни са и приоритетите на кмета на район Южен Александър Колев. Според него през тази година трябва да се направи проектиране на нови детски ясли и детски заведения в района. Той бе категоричен, че някои ремонти търпят отлагане, но не и тези проекти.

Кметът на район "Централен" Райна Петрова съобщи, че ще вложи  20 000 лева  в ремонтите на детските градини и ясли. Тя обясни, че ще икономиса парите от предвидените 10 000 лева за премахване на надписа на ВМРО на Младежкия хълм и още толкова за изграждането на басейн в училище "Кочо Честименски".

Всички инфраструктурни проекти в район "Източен" ще бъдат приключени през тази година, гарнатира временно изпълянващият длъжността кмет - Петър Петров. Отложен ще бъде само проектът за преобразуването на детска градина за деца с церебрална парализа в детско заведение и ясли с млечна кухня на стойност 70 хиляди лева, уточни той и обжеща, че в района ще има седмична градина.

Зам.-кметът по икономика Александър Константинов се ангажира да актуализира "Антикризисната програма" след днешната дискусия и в готовия й вид  да я внесе за обсъждане на сесията на Общински съвет на 17 септември.