Районни кметове очакват още хора в Програмата за саниране
Районни кметове очакват още хора в Програмата за саниране / dariknews.bg/ архив
Районни кметове очакват още хора в Програмата за саниране
79563
Районни кметове очакват още хора в Програмата за саниране
  • Районни кметове очакват още хора в Програмата за саниране

Администрацията на район „Западен“ е започнала активно да помага на хората да откриват „липсващи“ собственици на апартаменти, без чието съгласие не може да се започнат процедури за участие в програмата за саниране. Това разказа в ефира на Дарик радио кметът на района Димитър Колев.

Той обясни, че всъщност администрацията му не прави кой знае какво, а просто чрез системата на ГРАО проверява за контакти на близки роднини на собствениците и насочват домоуправителите към тях. Той разказа още, че до момента в района му има 30 учредени сдружения, 9 от които са подали заявления за финансов интерес и вече имат сключени договори с общината.

Димитър Колев бе категоричен, че новите правила, които облекчават участието в Програмата за енергийна ефективност със сигурност ще засилят интересът към програмата.

Едва 3 пък са регистрираните сдружения на собствениците в район „Централен“. Въпреки, че там администрацията положи неимоверни услиция за разпросранение на кампанията за саниране и дори кметът Георги Титюков обяви награда за първите 10 регистрирани сдружения, очевдино живеещите в центъра на Пловдив нямат желание да участват в тази програма. Според него основна причина за липсата на интерес е фактът, че повечето сгради в район „Централен“, много от които са и паметници на културата не отговарят на изискванията за кандидатстване. „Освен това в нашия район има много малко блокове. Това в комбинация с условията за кандидатстване, които изискваха съгласието на 100% от собствениците, обяснява защо толкова малко хора са изявили желание да участват“, коментира Титюков.

Той изрази надежда новите правила за участие в програмата за саниране да привлекат повече желаещи.

23 са учредените сдружения в район „Южен“, а 7 са заявленията за финансиране. Въпреки това, кметът на района  Валентин Василев е силно обезпокоен от слабия интерес към санирането.

Той използва ефира на Дарик радио да призове хората – цитирам- да не изпускат този уникален шанс - и изрази надежда, че новите облекчаващи промени ще повишат интереса към програмата.

Василев разказа още, че е възложил на юристите на района да разучат новите правила за участие в Програмата за енергийна ефективност, за да могат да започнат нова разяснителна кампания сред гражданите.