Районен кмет иска специализирана спешна линия за хора с увреден слух
Районен кмет иска специализирана спешна линия за хора с увреден слух / netinfo
Община Пловдив да осигури специализирана линия за обслужване на глухи при спешни случаи, е предложил на оперативка на градската управа районният кмет на Южен Александър Колев. Идеята е мобилните оператори да предоставят номер, на който хората с такъв вид увреждане могат с SMS-и да извикат Бърза помощ или Пожарна, да подадат сигнал за извършвано престъпление.

В момента тези хора са беззащитни в критични ситуации и се е стигало до абсурд да пращат съобщения на свой роднина в чужбина, който от там да избира номера на Бърза помощ в Пловдив, коментира организационният секретар на Районния съюз на глухите Спаска Джангозова. Тя посочи, че само членовете на доброволната организация са 1600, но хората с увреден слух са много повече.

Александър Колев заяви, че ще внесе предложение за назначаване на поне един служител в общината, който да владее жестомимичен превод, за да се осигури достъп на глухите граждани до административни услуги. Разходите не са големи, възможно е този служител да работи почасово или в определени дни на седмицата, но ефектът за тези хора ще е голям, каза районният кмет на Южен. Той посочи, че дори в община Охрид има такова облекчение за хората с увреден слух, макар Македония да не е член на ЕС.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл