Радослав Бозуков: Очаквам конкретни резултати от доклада за Стария град
Радослав Бозуков: Очаквам конкретни резултати от доклада за Стария град / dariknews.bg
Радослав Бозуков: Очаквам конкретни резултати от доклада за Стария град
32793
Радослав Бозуков: Очаквам конкретни резултати от доклада за Стария град
  • Радослав Бозуков: Очаквам конкретни резултати от доклада за Стария град

Бих се радвал, ако докладът на Министерството на културата за състоянието на Стария град се анализира и се представят конкретни резултати кой точно не си е свършил работата. Това заяви в ефира на Дарик зам.-председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Радослав Бозуков по повод думите на зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, че предстои изготвянето на доклад от проверките на Междуведомствената комисия в архитектурно-историческия резерват. Целта не е да бъде посочен с пръст виновникът за нередностите, а да не бъде допуснато поредното безвластие, което цари в Стария град.

Има поне три институции, които трябва да се грижат за контрола на стопанисването на Стария град - администрацията на район „Централен", Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив", обясни Бозуков. В института работят между 27 и 34 човека, измежду които гл. архитект и няколко души поддръжка. Нормално е те също да издават предписания и да сезират другите институции, които разполагат с необходимия инструментариум, за да бъдат накарани собствениците в Стария град да се грижат за имотите си според закона, коментира зам.-шефът на Съвета по туризъм.

Радослав Бозуков припомни за възможността Община Пловдив да спечели проект по Оперативна програма „Регионално развитие", чиято стойност е 6 млн. лева. Трудно ни беше да обясняваме на общинските служители, че парите се дават за реставрация на туристически атракции, а не за реставриране на къщи, каза още той. Проектът се развива, надяваме се не само да го спечелим, но и средствата, които бъдат инвестирани, да превърнат Пловдив в привлекателна туристическа дестинация, заключи Бозуков.     

Чуйте и от прикачения звуков файл.