Радикални операции спасяват бебета в Детска хирургия
Радикални операции спасяват бебета в Детска хирургия / Деляна Михнева

Две 4-месечни бебета претърпяха радикални операции в Клиниката по детска хирургия в Университетска болница „Свети Георги". Те са родени с малформации и лекарите са направили интервенции за поставяне на стомах в коремната кухина на малките пациенти. Пълно е Интензивното отделение на Детска хирургия. В момента там са настанени 7 деца на възраст от 2 дни до малко повече от година. Бебе на 2 дни е спасено от диафрагмална херния - малформация, свързана с липсата на диафрагма. Други две бебета на същата възраст са в Интензивното отделение след операция на дефекти и запушване на червата.
Благодарение на бързата реакция на неонатолозите и професионализма на колегите в клиниката успяваме да извършим интервенции, които дават шанс за живот на тези деца, обясни началникът на клиниката доц. Пенка Стефанова.

Клиниката по детска хирургия е най-старата в България и тази година ще празнува своята 60-а годишнина. Тя разполага с 50 легла и годишно в нея се оперират над 2300 малки пациенти от цяла Южна България.