компостиране
компостиране / netinfo
Как можем да направим контейнер за домашно компостиране от отпадъчни материали и какво представлява микробиологичния метод “бокаши“, пловдивчани и гостите на града могат да разберат от 18.30 до 20.00 часа в Капана.

В работилница на открито, на сцена Ядрото в квартала, всички желаещи ще могат да научат повече за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Демонстрацията е поредната инициатива от проекта „Градско компостиране“, след откритата лекция за компостирането като природосъобразен начин на живот и добрите практики, приложими в градска среда.

Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия, които ще представят организаторите на идеята, са част от „зелените“ проекти, подкрепена от фондация „Пловдив 2019“ в третата фаза на водещия проект Капана – квартал на творческите индустрии. По време на работилницата пловдивският програмист Станислава Копаранова ще сподели опита си в набиращия все по–голяма популярност метод за използване на преработка на отпадъци „бокаши“, заменящ процесите на гниене на храните с ферментация. В забързаното ежедневие на градския ритъм Станислава ще разкаже как спестява от времето си, използвайки домашното копмостиране и от какви материали от бита всеки може да изработи своя най-практичен съд за отпадъци.

Входът на работилницата на открито е свободен, а за първите желаещи да се включат, са осигурени материали за изработка на контейнери.
Представянето на екологични практики приложими в градска среда е част от концепцията на новата визуална идентичност на квартала -  Creative playground / Място за творчество и забавление:  http://visitkapana.bg