Яжте киви за по-добър имунитет през зимата!
Яжте киви за по-добър имунитет през зимата! / © снимка: Gulliver/Getty Images
Проф. д-р Донка Байкова
76307
Проф. д-р Донка Байкова
  • Проф. д-р Донка Байкова

Един от най-мощните имуноактиватори за човешкия организъм през този период на годината е кивито. Това каза в интервю за Дарик диетологът проф. д-р Донка Байкова.

С високото си съдържание на Витамин C, кивито е най-подходящият за защита срещу грипните вируси, обясни диетологът.

За добра имунна защита е добре да консумираме храни, които да поддържат добрата белтъчна синтеза в организма. За тази цел е добре да комбинираме бобови и зърнени храни в едно ядене.

Подходящи за сезона за комбинации от боб и хляб, нахут или грах с ориз, защото аминокиселините на двата типа храни се допълват и наподобяват белтъка в месото, обясни още проф. Байкова.

Задължително в зимните месеци са топлите билкови напитки с лимон и мед.

Медът е натуралният подсладител през студените месеци, зареждащ човешкия организъм с 400 биологично активни и все полезни вещества, обясни проф. Байкова.

Тазгодишните вируси, които върлуват на територията на страната носят имената „Калифорния",„Тексас" и „Масачузетс". Директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Моника Троянчева заяви пред Дарик, че грипната обстановка в Пловдив за момента е спокойна.

По думите й, заболеваемостта този сезон като цяло е ниска, като се наблюдава спад както на случаите на грип и остри респираторни заболявания, така и на чревните инфекции.

Независимо от сегашната спокойна обстановка, могат да се очакват изненади, заради динамиката в разпространението на грипните вируси, категорична бе д-р Троянчева.